Zondag 3 september vond in Oost-Maarland het traditioneel Koningmeisteken plaats.

Dit feest wordt net als het Koningvogelschieten maar eens in de twee jaar gevierd.

Het feest begon traditioneel met een rondgang door de gemeenschap Oost-Maarland.

Voordat de optocht kon vertrekken werd eerst Koningin Stephanie Maas-Franssen en de bruidjes om halfdrie afgehaald door de Schutterij, de Jonkheid van Maarland en Oost en de Koninklijke Harmonie Sainte Cecile aan de woning van de familie Maas (Kloppenbergweg). Daar werd zij verwelkomd door de commandant Patrick Liebens, die haar en haar bruidjes vervolgens uitnodigde om plaats te nemen op versierde kar.

Naar oude traditie worden de genodigden en eregasten bij de Koning (voor dit keer Buitengoed “de Moosjtum”) ontvangen om daar onder het genot van een drankje te wachten op de Koningin met haar gevolg. Onder de eregasten waren volgens traditie de grafelijke familie de Liedekerke, pastoor Janssen, Wethouder Jacobs en officieren, ridders en ereleden van het Broederschap.

Nadat de Koningin met haar gevolg was aangekomen bij het buitenverblijf van de Koning Michael Maas, werd de Koning verwelkomd door de commandant die hem uitnodigde om Schutterij, Jonkheid Maarland en Oost en Harmonie te inspecteren. Nadat de voorzitter van de schutterij Patrick Liebens het openingswoord had gedaan was het woord aan de Koningin die het gedicht voorlas en namens de gemeenschap Oost-Maarland het cadeau (de Mei) aanbood aan de Koning. De Koning had als cadeau een woonkamerkast en een eethoek gekozen dat voor hem een herinnering zal zijn aan zijn koningschap.

Door Generaal Gerard Odekerken werd de koningshuls (de verzilverde huls waarmee de vogel naar beneden geschoten is) aan de Koning aangeboden.

Hierna was het woord aan Wethouder Gerry Jacobs en vervolgens Pastoor Janssen die hem nogmaals namens gemeente en de parochie van harte feliciteerden met zijn koningsschap.

Als laatste de beurt aan de Koning om de aanwezigen toe te spreken. Hij bedankte de inwoners van Oost-Maarland voor de mooie cadeaus, dankte de schutterij, de Jonkheid van Maarland en Oost en Harmonie Sainte Cecile voor hun inzet om dit feest te doen slagen en nodigde eenieder uit om deel te nemen aan de koffietafel in Café Du Commerce. In optocht werd vertrokken naar het verenigingslokaal Café Du Commerce waar de Koning het defilé afnam en waar vervolgens op de muzikale tonen van de harmonie de koningscramignon werd gedanst.

Na de koffietafel werd er in het verenigingslokaal onder het genot van muziek en een drankje gefeest tot in de late uurtjes.

Door de goede korpsgeest van de schutterij, de medewerking van de jonkheid van Maarland en Oost en Harmonie Sainte Cecile van Eijsden, kunnen we weer terugkijken op een geslaagd feest.