Het Erekruisschieten is een schietevenement van de Bond (Berg en Dal), waarbij de schietende schutters van de aangesloten verenigingen individueel de strijd met elkaar aan gaan. Dit evenement vindt altijd de 3de zaterdag van september plaats en wordt ieder jaar door een andere vereniging in de bond georganiseerd 

Voor deelname aan dit evenement is het vereist dat de betreffende schutter bij een eerdere schietwedstrijd minimaal 1 keer alle bölkes in de eerste twee ronden heeft afgeschoten (2 x 3 bölkes dus).

De afgelopen jaren zijn er zo een 50 a 75 deelnemers bij dit evenement. Er wordt op bölkes geschoten en zodra men mist ligt men eruit. Uitzondering hierbij is het eerste schot. Indien men dit mist, wordt dit als proefschot beschouwd. De wedstrijd begin op het formaat van 1cm x 1cm bölkes. Na verloop van tijd wordt eventueel overgestapt op het schieten op een kleiner formaat (0,8cm x 0,8cm). 

 

 

Resultaten van Sint Sebastianus Oost-Maarland bij het Erekruis schieten:

2013:
Dit jaar deed onze schutterij mee aan het erekruis schieten. Dit deden ze niet al te onverdienstelijk. In totaal waren er 8 mensen geplaatst voor het erekruis. Maar door vele andere verplichtingen waren er 4 mensen in Urmond present om een gooi te doen op het erekruis. 

Aanwezig: 
- M. Partouns
- R Wojcik
- J. de Lang
- P. Liebens

Afwezig:
- P. Huynen
- M. Nijsten
- D. Wolfs (Davey)
- A. Kools

Resultaten:
Robin Wojcik - 5e plaats (54 schoten)
Maurice Partouns - 8e plaats ( 49 schoten)
Patrick Liebens - gedeelde 49e plaats (4 schoten)
Johnny de Lang - onbekend (2 schoten)