Het koningsvogelschieten is een terugkomend evenement in de oneven jaren. Ieder jaar weer is het het hoogfeest van het seizoen. Gestreden wordt om het koningschap van de vereniging. Sinds mensenheugenis wordt dit evenement op Hemelvaartsdag gehouden. Locatie is hierbij de schietlocatie aan de Kastaallaan in de weide van Dhr. Rompelberg. Een aantal jaren geleden eerder stond de "Vôgelsjtang" op de nu zijnde parkeerplaats aan de Catharinastraat. Sinds 2012 staat er op deze plek "D'n Sjutter". Dit is een beeld gemaakt door Chretien Tossings. 

Het programma begint met morgens het feestterrein aan de Kasteellaan in gereedheid te brengen. Later die dag word er verzameld aan ons verenigingslokaal Café Du Commerce. Vandaar uit wordt gemarcheerd naar de ambterende koning, die zich op dat moment in de pastorie bevind met alle genodigden. Als de schutterij bij de Pastorie aankomt zal de commandant de schutterij front laten maken naar de voordeur, en zal hij de voorzitter laten uittreden, daarna zet hij de schutterij op de plaats rust. Vervolgens zal de voorzitter en de commandant de pastorie in gaan om de gasten welkom te heten.

Na dat de koning een inspectie heeft uitgevoerd op zijn schutterij
 zal de commandant de schutterij weer op te stellen en vervolgens zal de ceremonieel officier de gasten verzoeken om naar de feestweide te gaan. Deze zullen zich dan tussen het koningspaar/ keizerspaar en de officieren opstellen. Dan zal de commandant het commando geven om te vertrekken naar het feestterrein.

Bij aankomst op de schietweide word er traditie getrouw een groepsfoto worden gemaakt met het aftredend koningspaar. Daarna zal de commandant de schutterij opstellen voor de opening.

De opening begint met het welkom heten door de voorzitter. Daarbij zal het aftredende koningspaar gehuldigd worden voor hun koningschap waarna nog de laatste kan is om zich "sjöt" te laten maken voor de mensen die dit nog niet zijn, en een gooi willen doen naar het koningschap. Hierna zal de Pastoor het gezelschap voorgaan in het gebed om een vriendschappelijke strijd zonder ongeluk in welke zin dan ook. Rond de klok van 15:00 uur begint meestal de wedstrijd. Het eerste schot word op traditionele wijze door beschermheer Graaf Marcel de Liedekerke gelost. Door de hoge leeftijd komt het helaas, zoals in 2011, wel eens voor dat Graaf Marcel de Liedekerke verhinderd is door ziekte. Het openingschot word in dat geval door de zoon van de graaf gelost. 

Leden van de schutterij met koningsambities schieten hierbij op de koningsvogel. Met de 15kg zware buks wordt om de beurt geschoten op de houten vogel. Degene die het schot lost die de vogel + plaat (een ijzeren ring onder de vogel) ter aarde doet storten, mag zich de komende twee jaar Koning van Schutterij St. Sebastianus Oost-Maarland noemen. Hem wordt als teken van de hoogste waardigheid de braak omgehangen waaraan de koningsplaten van zijn voorgangers hangen. Tijdens zijn koningschap zal de nieuwe koning ook zijn plaat met inscriptie van naam en jaartal aan deze braak bevestigen als aandenken aan zijn prestatie.

 De ontlading na het afschieten van de vogel na een spannende wedstrijd

 Het omhangen van het koningszilver