Voor er een schot gelost kan worden zijn er een aantal belangrijke en tijdrovende werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Net als alle andere schutterijen maakt Schutterij Sint Sebastianus Oost-Maarland hun kogels zelf. Maar dat kan niet zonder lood, vaak afkomstig van oude afvoerbuizen en sifons. 

Schietclubs kopen doorgaans hun munitie in de wapenhandel, echter worden de kogels voor de wedstrijdbuks van de schutterij zelf door de leden gemaakt. Dit komt doordat de historische wapens van Limburgse schutterijen handgemaakt zijn en er zijn geen wapens identiek aan elkaar.  

Een jonge generatie zet dit oude ambacht voort. Sinds 2013 worden deze werkzaamheden geleid door de buksmeesters Maurice Partouns en Robin Wojcik. De geheimen van dit ambacht worden mondeling overgedragen van generatie op generatie, handleidingen bestaan niet. Sinds 2006 bestaan er buksmeester cursussen, die 2 keer per jaar worden georganiseerd. Op deze cursus leert de buksmeester de diverse facetten waarvoor een buksmeester met zijn oude ambacht verantwoordelijk is.

Één van deze werkzaamheden is het gieten en maken van kogels. Sinds mensenheugenis gieten de schutterijen hun eigen kogels waarmee ze schieten op de vogel en deelnemen aan wedstrijden. Deze kogels worden gegoten vanuit lood dat geschonken wordt aan de schutterij, lood is namelijk erg duur in aankoop voor een vereniging.
Om het lood van afgeschoten kogels te hergebruiken, heeft Schutterij Sint Sebastianus sinds 2004 een kogelvanger in gebruik genomen. Deze kogelvanger vangt de afgeschoten loden proppen op in de daarvoor bestemde emmers. Deze afgeschoten kogels zullen omgesmolten worden om er vervolgens weer nieuwe kogels van te gieten.

Echter bij het schieten op wedstrijden die zich niet bevinden op onze eigen kogelvanger, of tijdens het Koningsvogelschieten, verliezen we lood. Dit lood krijgen we niet terug en het is dan ook ieder jaar van belang dat wij aanvulling krijgen op het lood.

Helaas gaat dit niet altijd even gemakkelijk, veel mensen brengen tegenwoordig zelf het lood naar de ijzerhandel omdat dit een leuk zakcentje op brengt. Toch zijn wij altijd op zoek naar mensen die een bijdrage willen leveren. Ieder jaar wordt er lood bij elkaar gesprokkeld zodat er nieuwe kogels gemaakt kunnen worden.

In de zomer van 2013 kwamen er nieuwe leden bij en de schutterij beleefde een topseizoen op schietwedstrijden, waardoor steeds meer lood nodig is.

Veel mensen beseffen niet hoeveel werk er komt kijken bij het maken van de kogels. Eén knal duurt maar een fractie van een seconde; het maken van de loden kogels neemt echter uren in beslag. De kogelmakers werken namelijk vaak achter de schermen. 

 

De schutterij maakt kogels van oud lood. Het lood wordt eerst verhit tot ongeveer 400°C, zodat het vloeibaar wordt. Klik op stap 1 om het proces van lood tot kogel te volgen. 

 

Stap 1 – Lood smelten