De schutterij van Oost-Maarland maakt kogels van oud lood, dat eerst wordt verhit tot 390°C. Met deze temperatuur verandert lood in een vloeibare massa en wordt het mogelijk om te gieten. 

Een kleine hoeveelheid lood wordt vervolgens in een mal gegoten, waarin dit onmiddellijk stolt. Het resultaat is het projectiel: een ambachtelijk gegoten kogel van ongeveer 38 gram. Per jaar moeten er duizenden van deze kogels gegoten worden.

Lood is erg waardevol, schutterijen houden daarom geregeld inzamelacties, om het schieten met de "Limburgse" buks in stand te houden. De kogels voor de Drummen buks zijn niet te koop in de wapenhandel, de kogels dienen dus aangepast te worden aan het geweer. De leden van de schutterij moeten daarom de kogels voor de buks zelf maken, wat ettelijke uren in beslag neemt. Voor er nog maar één kogel kan worden afgeschoten, wordt er een heel werkproces in gang gezet. Alles begint bij lood en per kogel is er ongeveer 40 gram lood nodig.

Ingeleverd lood zoals afvoerbuizen en sifons worden eerst gesmolten in een grote industriële ketel. Dit lood is niet altijd zuiver en bij de eerste smelting wordt het lood gescheiden van de rotzooi. Jan Odekerken, John de Lang en Patrick Magermans namen jarenlang deze taak op zich, waar ze met een gasvuurtje in de garage grote stukken lood smolten.

Een grote ijzeren ketel wordt boven op een gasbekken geplaatst. De temperatuur wordt naar +/- 400 °C gebracht, waardoor het lood vloeibaar wordt. Onzuiverheden komen zo automatisch bovendrijven en worden weg geschept. Nadien wordt het lood gegoten in kleinere blokken, ook wel broodjes genoemd. Enkel het zuiver lood wordt gebruikt om de kogels te maken.

Na dat het oude lood omgesmolten is naar schone broodjes kunnen er kogels gegoten worden, dit wordt met een kleinere ketel gedaan. Ook deze ketel wordt ongeveer tot 400 °C verhit. Het vloeibaar opgewarmde lood wordt vervolgens met een kleine lepel in een speciale mal gegoten, waar dit onmiddellijk stolt.

In deze mal wordt het projectiel gevormd, dat uiteindelijk zal worden afgevuurd.

 

 

 

Stap 2 – Monnikenwerk