De schutterij van Oost-Maarland maakt kogels aan de lopende band en dat mag je heel letterlijk nemen. Voor een kogel kan worden afgeschoten, gaat deze achter de schermen door heel wat handen.

Kogels maken is puur monnikenwerk. Elk loden projectiel wordt samen met een huls, zwart kruit & een slaghoedje gecombineerd tot een kogel, en dat duizenden keren per seizoen.

Kogels moeten met uiterste precisie gemaakt & bewaard worden. De minste afwijking kan voor een misser zorgen en handleidingen bestaan niet.

Wanneer het oude lood gesmolten is tot loden projectielen, moet het echte werk nog beginnen.

De projectielen en de hulzen zijn twee belangrijke bestanddelen waar alles mee begint. Hier zie je een projectiel (links) met daarnaast de messing huls (rechts). Na het afvuren van een schot, blijft een lege huls in de ‘kamer’ van het geweer zitten, deze huls kan dan opnieuw gevuld worden voor een volgende schietoefening- of wedstrijd.

Om ervoor te zorgen dat een kogel kan worden afgevuurd, is er kruit nodig.

[foto van emmertje kruit]

Elke huls wordt met uiterste precisie gevuld met kruit. We gebruiken hiervoor een kruitmolen die precies is afgesteld op de hoeveelheid kruit dat nodig is voor één patroon (een volledige kogel). De hoeveelheid kruit wordt uitgedrukt in de eenheid Grain. Deze afstelling is voor iedere buks anders.

Het kruit zorgt ervoor dat de loden kogel zal wegvliegen. Het kruit moet eerst ontbranden om dit proces in werking te stellen, dit gebeurt door middel van het slaghoedje. De ‘slagpin’ in het geweer komt in aanraking met het slaghoedje, waardoor het kruit ontbrandt.

 

De ‘slag’ op het slaghoedje, zorgt er dus voor dat de kogel wordt afgevuurd. Het slaghoedje wordt bevestigd in een klein gaatje aan de achterzijde van de huls. Een speciale pers wordt gebruikt om het slaghoedje vast te drukken in de huls, vervolgens wordt het loden projectiel bovenop de huls geperst, met behulp van speciaal vet.

Links staat een patroon dat nog ingevet en geperst dient te worden, rechts zie je een volledig afgewerkte kogel.  De kogels worden vervolgens bewaard voor de volgende schietoefening of wedstrijd, achter slot en grendel.

 

 

 

Stap 3 – Afvuren