Het gaat om raak schieten

De schietploeg
Een onderdeel van de schutterij is de schietploeg. Dit is een groep leden van de schutterij die zich bezighouden met het wedstrijdschieten op Bondsfeesten, Bondsschieten en Erekruis schieten. De leden van de schietploeg bestaan niet alleen uit de schutters maar ook leden als bielemannen, tamboers, marketentsters en officieren doen mee aan deze schietwedstrijden.

Het zestal is niet zoals alle andere genoemde onderdelen een apart onderdeel tijdens de optocht, nee, het zestal bestaat uit een team van zes schutters uit de diverse onderdelen die door en door getraind zijn op het afschieten van bölkes.

Een van de belangrijkste onderdelen in het schutters gebeuren is namelijk het schieten op de bölkes. Daarvoor is een paal van 12 meter hoog geplaatst waarop een rek gemonteerd wordt waar zich 5 latten op bevinden. Aan elke zijde van een lat bevinden zich van boven naar onder 18 bolletjes van 1.5 cm bij 1.5 cm op stokjes van 0.5 cm bij 0.5 cm.

De wedstrijd
Een zestal schutters moet een rij van 18 bölkes afschieten om een ronde verder te mogen gaan, wie zonder misser schiet is de winnaar. Per ronde dient elke schutter drie bollekes te schieten, dus 18 schoten per ploeg.

Wanneer in een ploeg een bölke gemist wordt, is het zestal uitgeschakeld. Deze strijd is heroïsch, zinderend, met ingehouden zenuwachtigheid, uitgeschreeuwde vreugde en uitgevloekt verdriet. Er wordt ronde na ronde verder geschoten tot zestal na zestal afhaakt. Uiteindelijk blijft de sterkste over en dit helden zestal ontvangt dan de zo felbegeerde hoofdprijs.

Jaarlijks zijn er meerdere wedstrijden tijdens (Bonds-)Schuttersfeesten maar ook tijdens individuele dagen waarbij het die dag alleen draait om het schieten.

Klik hier voor meer info over het schieten