De schietploeg

Een onderdeel van de schutterij is de schietploeg. Dit is een groep leden van de schutterij die zich bezighouden met het wedstrijdschieten op Bondsfeesten, Bondsschieten en Erekruis schieten. De leden van de schietploeg bestaan niet alleen uit de schutters maar ook leden als bielemannen, tamboers en officieren doen mee aan deze schietwedstrijden.

Schietboom met bölkes

Het zestal is niet zoals alle andere genoemde onderdelen een apart onderdeel tijdens de optocht. Nee, het zestal bestaat uit een team van zes schutters uit de diverse onderdelen die door en door getraind zijn op het afschieten van bölkes.

Een van de belangrijkste onderdelen in het schutters gebeuren is namelijk het schieten op de bölkes. Daarvoor is een paal van 12 meter hoog geplaatst waarop een rek gemonteerd wordt waar zich 5 latten op bevinden. Aan elke zijde van een lat bevinden zich van boven naar onder 18 bolletjes van 1.5 cm bij 1.5 cm op stokjes van 0.5 cm bij 0.5 cm.

De schietboom

De schietboom is een 16 meter hoge paal waaraan de hark is bevestigd. De boom wordt met enkele spandraden (tuien) aan de grond verankerd, zodat hij zo stabiel mogelijk blijft.

De hark bevindt zich bovenop de schietboom. De hark is 2 meter hoog en bestaat uit een raamwerk met verticale latten. Aan elke kant van deze latten zitten 18 bölkes. Een bölke is een klein, zwart blokje dat met een stokje aan de hark is bevestigd. Het doel is dat de schutter deze bölkes raakt.

Kogelvanger

Naast de schietboom gebruiken we ook een kogelvanger. Hiermee is de hark is aan de achterkant gesloten doormiddel van een plaat gemaakt van 12mm polycarbonaat. Deze wordt vervolgens ingevet zodat de kogels onder de juiste hoek de kogelvanger inschieten, om zo de afgeschoten kogels op te vangen. Hiermee hoeft er geen schootsveld uitgezet te worden en belasten we niet het milieu. Daarnaast besparen we tijd omdat we dan geen kogels te hoeven rapen.

De wedstrijd

Een zestal schutters moet een rij van 18 bölkes afschieten om een ronde verder te mogen gaan. Wie zonder misser schiet is de winnaar. Per ronde dient elke schutter drie bölkes te schieten, dus 18 schoten per ploeg.

Wanneer in een ploeg een bölke gemist wordt, is het zestal uitgeschakeld. Deze strijd is heroïsch, zinderend, met ingehouden zenuwachtigheid, uitgeschreeuwde vreugde en uitgevloekt verdriet. Er wordt ronde na ronde verder geschoten tot zestal na zestal afhaakt. Uiteindelijk blijft de sterkste over en dit helden zestal ontvangt dan de zo felbegeerde hoofdprijs.

Jaarlijks zijn er meerdere wedstrijden tijdens (Bonds-)Schuttersfeesten maar ook tijdens individuele dagen waarbij het die dag alleen draait om het schieten.

Schuttersbuks Drummen 7707 uit 1977.

De schuttersbuks

De schuttersbuks die bij het schieten wordt gebruikt word op een opleg paal gelegd omdat de buks vrij zwaar is (+/- 15kg). Deze oplegpaal is ongeveer van 8 tot 10 meter met de paal van bölkes verwijderd. De buks heeft een caliber van .12 en schiet met kogels van 38 gram. Waarbij de kogel een platte punt heeft. Deze kogels kunnen een snelheid halen van max. 230 m/s.

De buksmeester

Schutterijen maken gebruik van een eerder genoemde schuttersbuks. De buks wordt alleen gebruikt onder toezicht van een buksmeester, hij is de functionaris binnen de schutterij die verantwoordelijk is voor het beheer van de buks(en). Hij is bij alle activiteiten waarbij de buks gebruikt wordt aanwezig om de omgang met het wapen in goede banen te leiden. Hij is op de hoogte van alle vigerende wet- en regelgeving die betrekking heeft op zijn functie.

Tevens kan de buksmeester de taak van de baancommandant uitvoeren. De baancommandant is de functionaris die namens de organiserende vereniging verantwoordelijk is voor het naleven van de regelgeving en het toezien op de veiligheid tijdens het schieten. Hij is bekend met de regelgeving en de situering en toestand van het schootsveld en de onmiddellijke omgeving.

Verder is hij belast met het afstellen en onderhoud van de schuttersbuksen en zorgt eigenhandig voor munitie, wat op ambachtelijke wijze zelf wordt gemaakt. Van het gieten van kogelkoppen tot aan het persen van het patroon wordt allemaal met de hand gedaan. De buksmeester hoeft niet per definitie onderdeel van het zestal te zijn.

Om deze functie te mogen uitvoeren hebben de buksmeester de ‘buksmeester’-opleiding moeten volgen, die vanuit het OLS gegeven word.

Op dit moment hebben we twee opgeleiden buksmeester te weten Korporaal Robin Wojcik en reserve-buksmeester Sergeant-Majoor Patrick Magermans.

Schuttersbuks Drummen 7707 uit 1977.
Buksmeester Robin Wojcik met ere-voorzitter Twan Rompelberg ✞ (2023)
Slaghoedjes
Munitie
Diopter
loop