Koningsvogelschieten: Een Traditioneel Evenement van Schutterij St. Sebastianus Oost-Maarland

Schutterij St. Sebastianus Oost-Maarland organiseert elke twee jaar het traditionele Koningsvogelschieten op Pinkstermaandag. Dit evenement, dat plaatsvindt in het weiland aan de Kasteellaan in Oost-Maarland, is een hoogtepunt voor de gemeenschap en de schutterij.

Programma van de Dag

11.00 uur: Plaatsing van de Voëgel
Het evenement begint met het symbolische plaatsen van “de Voëgel” op de vogelstang. Dit markeert het officiële begin van de festiviteiten.

13.15 uur: Verzamelen in het Verenigingslokaal
De leden van de schutterij komen samen in hun verenigingslokaal om zich voor te bereiden op de ceremonie.

13.45 uur: Ophalen van het Koningspaar
Het Koningspaar en de eregasten worden opgehaald aan de Pastorie (St Jozefstraat 18) en begeleid naar de feestweide. Dit is een kleurrijk en plechtig moment waarbij de gemeenschap samenkomt.

14.00 uur: Welkomstwoord en Huldiging
De voorzitter heet alle aanwezigen welkom en de Generaal huldigt het Koningspaar. Daarna leest de voorzitter het reglement van het Koningsvogelschieten voor, zodat alle deelnemers op de hoogte zijn van de regels.

14.30 uur: Inschrijving en Loting
Deelnemers kunnen zich tot 14.30 uur inschrijven om deel te nemen aan het schieten. Daarna vindt de loting voor de schietvolgorde plaats en wordt de inschrijving gesloten. De ceremonie wordt geopend met een gebed door pastoor Verheggen. Traditioneel lost Jonkheer Timmermans, de echtgenoot van Beschermvrouw Francoise Gravin de Liedekerke, het eerste schot.

Installatie van de Nieuwe Koning
Na het afschieten van de vogel wordt de nieuwe Koning geïnstalleerd door de oude Koning. Dit is een plechtig moment dat de overgang van het koningschap markeert.

Cramignon Dans en Optocht
De festiviteiten gaan verder met de traditionele Cramignon dans, uitgevoerd met het nieuwe Koningspaar. Vervolgens trekt de schutterij, afhankelijk van de wensen van de nieuwe Koning, door de gemeenschap van Oost-Maarland. Dit is een feestelijke optocht waarbij de nieuwe Koning aan de gemeenschap wordt gepresenteerd.

Een Viering van Traditie en Gemeenschap
Het Koningsvogelschieten is meer dan alleen een schietwedstrijd; het is een viering van traditie, verbondenheid en de rijke geschiedenis van Schutterij St. Sebastianus Oost-Maarland. Het evenement brengt de gemeenschap samen en versterkt de banden tussen de leden en de inwoners van Oost-Maarland.

Iedereen is van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren en te genieten van de festiviteiten die onze schutterij zo uniek maken. Kom en beleef de tradities van dichtbij tijdens het tweejaarlijkse Koningsvogelschieten!

Klik hier voor meer informatie over het Koningsvogelschieten.